layout oef: Stramien. Grafische 6TBK

Vraag 1: Een stramien helpt info visueel aantrekkelijker te maken, waardoor ze ook gemakkelijker opgemerkt en verwerkt word. Ook helpt het de ontwerper makkelijk alles in te delen.

Vraag 2: Eerst moet men kijken naar met welk materieel men moet werken, zoals foto’s, tekst of een mengeling van de twee. Deze hebben zeer verschillende layouts nodig. Daarna moet men kijken naar de onderlinge hiĆ«rarchie van het materiaal. Pas daarna kan men kijken naar de organisatie en het stramien. Ook moet men altijd letten op het materiaal van het afgewerkte product en op het budget letten (Geen gigantische kleurenfoto’s als er daar geen geld voor is).

Vraag 3:

guy4

Ik vind het gebruik van het kleurvlak ipv een foto zeer interessant. Ook is het zeer rechtlijnig, mooi opgedeeld in makkelijk herkenbare vlakken. Het stramien is hetzelfde op beide pagina’s, maar ziet er toch niet saai uit door de verschillende uitvoeringen binnen het stramien.

pdf eigen ontwerp krant Grafische 6TBK

krantvoorpaginaKrantVoorpagina

Doelgroep: de gefrustreerde huisvrouw.

Hoe vind men dit terug: De krulletters van de naam van de krant verwijzen naar het vrouwelijke aspect, alsook de kleur.Er zijn veel afbeeldingen gebruikt om de aandacht te trekken van de vrouw die liever niet al te veel leest, maar zich wilt bezighouden zonder echt na te denken.

Idee achter ontwerp: Heel druk maken, maar toch georganiseerd, zoals het gemiddelde leven van een huisvrouw. Niet al te veel tekst gebruiken om de genoemde reden hierboven. Titels gebruiken die direct op de angsten van een moeder inspelen, de verborgen verlangens van een verveelde vrouw en de innerlijke roddelaarster die niet naar buiten kan komen omdat ze niets te doen heeft.

Verbeteringen: Nog meer kleur gebruiken, in specifieke volgorde zou beter geweest zijn.